Om emoties te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je gaat voelen wat er in je lijf gebeurt. Wat merk je aan je lijf als je boos, bang, blij of verdrietig bent? Als je heel hard rent en daarna stil gaat staan voel je je ademhaling, hartslag, warmte, zweet, je spieren etc. Maar wat voel je als je (niet) stevig staat en iemand probeert je om ver te duwen? Probeer het maar eens en merk eens op wat je voelt in je benen, armen, lijf, gezicht, ademhaling etc. Voelt het fijn of niet fijn, geef je tegengas of laat je het gebeuren?
Het Griefelen speelt zich af in het dierenbos, samen met de dieren ontdekken en ervaren kinderen spelenderwijs wat hen helpt in lastige situaties. Ons lijf geeft aan wat wij fijn en niet fijn vinden en kan in geval van veel stress gaan bevriezen, vechten of vluchten. Dit zijn overlevingsmechanismen in ons lijf die ervoor zorgen dat we onszelf kunnen verdedigen zodat we ons veilig voelen. De dieren helpen mee om ons hoofd te vertellen hoe een kind van spanning weer naar ontspanning kan gaan.
Dit zijn de dieren van het dierenbos:
De giraffe: giraffe staat stevig op zijn poten en weet hoe hij zich kan ontspannen in lastige situaties. Hij zorgt ervoor dat de andere dieren zich leren ontspannen op het moment van stress en vertelt hen wat ze kunnen doen.
Het stokstaartje:Het stokstaartje staat symbool voor het kind, stokkie vertelt wat hij zoal heeft beleefd en met welke problemen hij te maken heeft gehad. Deze ervaringen deelt hij maar al te graag om van te kunnen leren.
De schildpad: Als schildpad bang is verstopt hij zich omdat dit voor schildpad de meest veilige manier is als hij bang is en niet weet wat hij anders kan doen.
De vogel: Vogel vliegt weg als zij het niet meer fijn vindt. Ze vlucht weg van de lastige situatie om ergens vanaf een afstandje de boel in de gaten te kunnen houden of helemaal weg te gaan.
De krokodil: Krokodil laat zich niet bang maken en gaat het gevecht aan door aan te vallen.
Door meer bewust te zijn van wat er in je lijf gebeurt ontwikkel je meer veerkracht en zal je zelfvertrouwen gaan groeien. Leuk weetje: Het woord Griefelen is oorspronkelijk bedacht door kinderen.
Griefelen is uitermate geschikt voor kinderen met onder andere:
- weinig lichaamsbesef
- spanningsklachten
- onzekerheid/ faalangst
- emotieregulatie problemen
- concentratieproblemen
Het Griefelen wordt gegeven in een kleine groep van maximaal vier kinderen van 4 t/m 8 jaar. Bij kinderen van 8 jaar en ouder worden de dieren op een andere manier ingezet wat bij de kalenderleeftijd past. (basisschool)
Het wordt ingezet tijdens de individuele trajecten, maar kan ook gegeven worden op scholen (dit is op aanvraag)